Excesul de ventolin poate avea efecte adverse serioase

exces ventolin
Astmul bronsic este o afectiune cronica a bronhiilor, care necesita medicatie de control de lunga durata. Simptomele astumului bronsic pot aparea inca din copilarie sau tardiv in viata de adult. Pacientii astmatici pot prezenta tuse seaca persistenta, care de obicei se manifesta dimineata sau seara, dupa efort, respiratie grea si suieratoare, senzatie de sufocare si apasare in piept.

Ce trebuie sa stie pacientul cu astm bronsic?

Medicatia in astmul bronsic se va lua o perioada lunga de timp, iar pacientii trebuie sa inteleaga acest lucru si sa isi administreze corect medicatia. Astmul bronsic necesita consulturi repetate pentru a evalua simptomele si medicatia. In timp, medicatia de control a pacientului astmatic se poate creste sau reduce in functie de controlul simptomelor, de calitatea vietii pacientului si de evaluarile spirometrice.
Excesul de Ventolin sau salbutamol poate avea efecte cardiovasculare severe. Luati medicatia antiastmatica de control, asa cum v-a indicat medicul, nu utilizati in exces medicatia de urgenta, asa cum este ventolinul. Chiar daca va usureaza respiratia imediat, poate cauza tulburari cardio-vasculare: batai rapide ale inimii, cresterea pulsului, paliptatii, etc.
Ghidurile GINA nu mai recomanda administrarea de ventolin (salbutamol substanta de baza) la nevoie, tocmai datorita abuzului in administrarea acestui medicament si a reactiilor adverse. 
Din aceste motive, acest medicament nu se mai poate lua fara indicatie medicala, fara reteta. Sper ca si farmacistii sa respecte aceste indicatii.
 
Scriu acest post, deoarece, astazi m-a uimit un pacient astmatic, care lua de 20 de ori/ zi ventolin, iar intr-o zi si-a pierdut cunostiinta si nu stia de ce.
Discutati cu medicul de fiecare data cand aveti vreo nelamurire, nu utilizati medicamentele fara o indicatie clara, pot avea efecte adverse serioase.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.