Sindromul picaturii postnazale, cauza majora de tuse

Sindromul picaturii postnazale, cauza majora de tuse persistenta

Sindromul picaturii postnazale, este o cauza majora de tuse persistenta, atat la adulti cat mai ales la copii. Dupa cum ii spune si numele, este o afectiune care se caracterizeaza prin secretii acumulate in spatele nasului. Secretiile sunt vascoase, nu se exteriorizeaza prin stergerea nasului si curg catre gura, producand o senzatie iritare a gatului si o tuse seaca persistenta.

Glandele de la nivelul nasului si gatului produc permanent secretii (mucus) care au rolul de a curata si umidifica aerul care il inspiram pe nas. Acest mucus nu este perceput in conditii normale si este inghitit odata cu saliva in mod inconstient. In conditii patologice, infectii, alergii, acest mucus devine vascos, iritativ si perceput de catre pacient.

Cine cauzeaza sindromul picaturii postnazale?

In anumite conditii, patologice, secretiile fie devin mai multe si sunt apoase, fie devin vascoase si aderente de mucoasa nasului si nu pot fi eliminate.

Secretii nazale abundente, apoase pot sa fie datorate unei raceli sau unei alergii cel mai frecvent. Expunerea la temperature reci, la lumina puternica, sarcina sau modificarile hormonale, consumul unor alimente condimentate pot fi cauze de secretii postnazale.

De asemenea, anumite medicamente (anticonceptionale si unele medicamente antihipertensive), precum si modificari ale anatomiei nasului ca deviatia de sept pot produce secretii in exces.

Secretii vascoase, groase care se elimina cu greutate pot fi produse in caz de infectii nazale, sinuzite si in situatiile cand umiditatea din locuinta este foarte scazuta. La copiii trebuie sa ne gandim si la prezenta unui corp strain in nas, mai ales atunci cand secretiile sunt unilaterale, doar intr-o nara.

sinuzita, otita

Ce il deranjeaza pe pacient?

Pacientul simte secretiile din spatele nasului, care ii produc o stare persistenta de iritare si mancarime a gatului (nazofaringelui) si incearca prin accese de tuse sa le elimine. De regula, tusea este seaca si apare noaptea, in pozitia culcat. Daca secretiile nu sunt eliminate, atunci acestea pot bloca tuba lui Eustache producand otita sau chiar sinuzita prin obstruarea sinusurilor.

Cum tratam sindromul picaturii postnazale?

In primul rand trebuie sa gasim cauza care a declansat productia in exces de secretii. Efectuam exudat nazal si faringian si teste alergologice cutanate pentru e exclude o rinita infectioasa sau alergica. Daca simptomele se datoreaza unei banale raceli, atunci se trateaza cu/ fara antiinflamator, decongestionant nazal si curatarea cu apa de mare a nasului, care se face indiferent de cauza.

Daca pacientul este alergic se va consulta medicul alergolog si se va trata rinita alergica, iar cauza infectioasa se va trata cu antibiotic, conform antibiogramei. Medicatia va fi administrata la indicatia medicului.

Daca exista un defect anatomic care intretine acumularea de secretii in spatele nasului, se va consulta medicul ORL care va stabili tratamentul, care poate fi simptomatic sau chirurgical de reparare adefectului (ex: deviatia de sept, vegetatiile adenoide/ polipii). Acumularea de secretii doar intr-o singura nara, in special la copii trebuie sa ridice suspiciunea de corp strain in nas si reprezinta o urgenta medicala.

Umiditatea redusa din locuinta se poate rezolva prin punerea unui vas cu apa pe calorifer sau cu un umidificator. Umiditatea optima este in jur de 50 – 55%.

In urma tratamentului, secretiile din spatele nasului fiind curatate, pacientul va observa ca tusea se opreste si ca nu mai prezinta senzatia de iritare a gatului.

5

Related Posts

Comments (2)

Buna ziua!am si eu scurgeri din nas in gat de 1 an jumate,si m.am operat de aproape o luna de deviatie de sept ca mi sa spus ca de la asta sunt si tot nu am scapat de ele .Am si doua sprayuri nazale rinoclenil si rinopanteina dar degeaba,nu trec…de la ce ar putea fi ?

Buna ziua,

dupa cum ati vazut in articol, cauzele sunt multiple. Aceste cauze trebuie confirmate sau infirmate de catre medic, dupa o discutie amanuntita si efectuarea investigatiile necesare. Multa sanatate!

Leave a comment

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.