Tratamentul curativ al alergiilor

Desensibilizarea alergica tratamentul curativ al alergiilor

Ce este tratamentul curativ al alergiilor?

 

Tratamentul curativ, desensibilizarea alergica sau imunoterapia reprezinta optiunea terapeutica care are rolul de a vindeca alergia. Nu toate persoanele obtin insa vindecare dupa imunoterapie, dar cu siguranta obtin o reducere a simptomelor pe o perioada lunga de timp, aproximativ 15 – 20 ani. Dupa acest interval de timp simptomele pot sa revina, dar intr-o forma mult mai usoara.

Rolul desensibilizarii alergice este de a invata sistemul imun sa nu se mai lupte cu substante care in mod normal nu fac rau (polen, praf de casa, mucegai, etc). Sistemul imun invata sa tolereze acesti alergeni, asa cum se intampla la persoanele nealergice.

 

In ce consta tratamentul curativ al alergiilor?

Pacientului i se administreaza doze progresiv crescande de vaccin antialergic, pana la obtinerea unei doze de intretinere, care se va administra o perioada lunga de timp, 3 – 5 ani.

Pacientii care sunt alergici la alergeni sezonieri cum este polenul, urmeaza acest tratament inainte de inceperea sezonului polinic si in sezon, urmand se reia aceeasi schema in urmatorii 3 – 5 ani.

Pacientii alergici la alergeni pereni, ca si acarienii din praful de casa vor urma tratamentul  in fiecare zi timp de minim 3 ani.

Imunoterapia este indicata si eficienta la pacientii alergici la un singur alergen, dar si cei polialergici pot beneficia de imunoterapie. Cu cat pacientul este alergic la un numar mare de alergeni, cu atat scade rata de succes terapeutic.

 

Cum se face desensibilizarea si de catre cine?

Desensibilizarea alergica se poate realiza in mai multe moduri, dar doua sunt cel mai frecvent folosite: administrare de picaturi sublingual si de injectii subcutanate. Medicul alergolog este cel care poate recomanda o astfel de terapie. Desensibilizarea alergica trebuie inceputa intotdeauna in cabinetul de alergologie, pentru ca medicul alergolog sa observe si sa trateze eventualele reactii adverse.

Desensibilizarea sublinguala consta in administrarea de picaturi sublingual (sub limba), care se mentin timp de 2 minute, dimineata inainte de masa. Initierea imunoterapiei sau tratamentului curativ se realizeaza de catre medicul alergolog. Urmatoarele doze sunt administrate acasa de catre pacient, conform protocolului primit de la medicul alergolog.

Desensibilizarea prin injectii subcutanate se face de catre medicul alergolog, sub supraveghere timp de cel putin 30 minute in cabinetul de alergologie.

Indieferent de tipul imunoterapiei ales, perioada de tratament este de 3 – 5 ani. Rezultatele sunt bune, pacientii alergici dupa o perioada de 6 luni – 1 an de la administrarea vaccinului antialergic, observa imbunatatiri serioase ale starii de sanatate, renuntand la medicatia antialergica.

Cercetatorii straini studiaza o noua metoda de desensibilizare alergica, si anume imunoterapia intraganglionara. In ganglionii limfatici se produc majoritatea celulelor raspunsului imun, respectiv celulele implicate in alergie. Acestia au observat ca prin administrare de vaccin antialergic direct in ganglionii limfatici, o perioada scurta de timp, nivelul anticorpilor pentru alergie (IgE) a scazut semnificativ, ceea ce inseamna o reducere serioasa a simptomelor alergice.

Asteptam mai multe date in acest sens si sper sa fie un succes terapeutic in domeniul alergologiei.

 

8

Articole asemanatoare

Comentarii (4)

Sunt alergic la acarieni si vreau sa incep programul de desensibilizare dar numai cu vaccin injectabil . Am incercat cu himeopate si cu staloral sublingual si fara rezultat.
La dvs. pot să incep acest program?

Da, sigur. Se poate incepe imunoterapia injectabila, dar pentru acarieni initierea se face incepand din primavara. Inainte de initiere va trebui sa veniti la in consult, pt confirmarea alergiei.

Un pret pt imunoterapia injectabila? Per vaccin? Per total?

Pretul difera in functie de producator, va dau un exemplu: pentru initierea imunoterapiei injectabile este de ~ 180 euro (initierea dureaza 6 saptamani). Dozele pt mentinere ajung pt 6 luni, iar costul este de 180 euro/pachet la 6 luni, timp de 3 ani.

Lasa un comentariu