Desensibilizarea alergica tratamentul curativ al alergiilor

Desensibilizarea alergica tratamentul curativ al alergiilor

Ce este desensibilizare alergica sau vaccinul antialergic, cum este stiut de toata lumea si cine poate beneficia de ea?

 

Desensibilizarea alergica sau imunoterapia reprezinta optiunea terapeutica oarecum curativa a alergiilor. Spun oarecum, deoarece unele persoane obtin vindecare dupa imunoterapie, iar altele obtin doar o ameliorare a simptomelor pe o perioada lunga de timp, aproximativ 15 – 20 ani, dupa care simptomele revin, dar intr-o forma mult mai usoara.

Rolul desensibilizarii este de a invata sistemul imun sa nu se mai lupte cu substante care in mod normal nu fac rau (polen, praf de casa, mucegai, etc) si sa invete sa le tolereze, asa cum se intampla la persoanele nealergice.

 

In ce consta imunoterapia sau desensibilizarea alergica?

Pacientului i se administreaza doze progresiv crescande de vaccine antialergic, pana la obtinerea unei doze de intretinere, care se va administra o perioada lunga de timp, 3 – 5 ani.

Pacientii care sunt alergici la alergeni sezonieri cum este polenul, urmeaza acest tratament cu putin inainte de inceperea sezonului polinic si in sezon dupa care se opreste imunoterapia si se reia aceeasi schema in urmatorii ani.

Pacientii alergici la alergeni pereni, ca si acarienii din praful de casa vor urma in fiecare zi acest tratament timp de minim 3 ani.

Imunoterapia este indicata si eficienta la pacientii alergici la un singur alergen, dar si cei polialergici pot beneficia de imunoterapie. Cu cat pacientul este alergic la un numar mare de alergeni, cu atat scade rata de succes terapeutic.

 

Cum se face desensibilizarea si de catre cine?

Desensibilizarea se poate realiza in mai multe moduri, dar doua sunt cel mai frecvent folosite: administrare de picaturi sublingual si de injectii subcutanate. Medicul alergolog este cel care poate recomanda o astfel de terapie, iar desensibilizarea trebuie inceputa intotdeauna in cabinetul de alergologie, pentru ca medicul alergolog sa observe si sa trateze eventualele reactii adverse.

Desensibilizarea sublinguala consta in administrarea de picaturi sublingual (sub limba), care se mentin timp de 2 minute, dimineata inainte de masa.Initierea imunoterapiei se realizaeaza de catre medicul alergolog urmand ca urmatoarele doze se fie administrate acasa de catre pacient, conform protocolului primit de la medicul alergolog.

Desensibilizarea prin injectii subcutanate se face de catre medicul alergolog, sub supraveghere timp de cel putin 30 minute in cabinetul de alergologie.

Indieferent de tipul imunoterapiei ales perioada de tratament este de 3 – 5 ani. Rezultatele sunt bune, pacientii alergici dupa o perioada de 6 luni – 1 an de vaccin antialergic observa imbunatatiri serioase ale starii de sanatate, renuntand la medicatia antialergica.

Cercetatorii straini studiaza intens o noua metoda de desensibilizare alergica, si anume imunoterapia intraganglionara. In ganglionii limfatici se produc majoritatea celulelor raspunsului imun, respectiv celulele implicate in alergie. Acestia au observat ca prin administrare de vaccin antialergic direct in ganglionii limfatici, o perioada scurta de timp, nivelul anticorpilor pentru alergie (IgE) a scazut semnificativ, ceea ce inseamna o reducere serioasa a simptomelor alergice.

Asteptam mai multe date in acest sens si sper sa fie un succes terapeutic in domeniul alergologiei.

 

 

3

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu