Tratamentul curativ al alergiilor

Desensibilizarea alergica tratamentul curativ al alergiilor

Ce este tratamentul curativ al alergiilor?

 

Tratamentul curativ, desensibilizarea alergica sau imunoterapia reprezinta optiunea terapeutica care are rolul de a vindeca alergia. Nu toate persoanele obtin insa vindecare dupa imunoterapie, dar cu siguranta obtin o reducere a simptomelor pe o perioada lunga de timp, aproximativ 15 – 20 ani. Dupa acest interval de timp simptomele pot sa revina, dar intr-o forma mult mai usoara.

Rolul desensibilizarii alergice este de a invata sistemul imun sa nu se mai lupte cu substante care in mod normal nu fac rau (polen, praf de casa, mucegai, etc). Sistemul imun invata sa tolereze acesti alergeni, asa cum se intampla la persoanele nealergice.

 

In ce consta tratamentul curativ al alergiilor?

Pacientului i se administreaza doze progresiv crescande de vaccin antialergic, pana la obtinerea unei doze de intretinere, care se va administra o perioada lunga de timp, 3 – 5 ani.

Pacientii care sunt alergici la alergeni sezonieri cum este polenul, urmeaza acest tratament inainte de inceperea sezonului polinic si in sezon, urmand se reia aceeasi schema in urmatorii 3 – 5 ani.

Pacientii alergici la alergeni pereni, ca si acarienii din praful de casa vor urma tratamentul  in fiecare zi timp de minim 3 ani.

Imunoterapia este indicata si eficienta la pacientii alergici la un singur alergen, dar si cei polialergici pot beneficia de imunoterapie. Cu cat pacientul este alergic la un numar mare de alergeni, cu atat scade rata de succes terapeutic.

 

Cum se face desensibilizarea si de catre cine?

Desensibilizarea alergica se poate realiza in mai multe moduri, dar doua sunt cel mai frecvent folosite: administrare de picaturi sublingual si de injectii subcutanate. Medicul alergolog este cel care poate recomanda o astfel de terapie. Desensibilizarea alergica trebuie inceputa intotdeauna in cabinetul de alergologie, pentru ca medicul alergolog sa observe si sa trateze eventualele reactii adverse.

Desensibilizarea sublinguala consta in administrarea de picaturi sublingual (sub limba), care se mentin timp de 2 minute, dimineata inainte de masa. Initierea imunoterapiei sau tratamentului curativ se realizeaza de catre medicul alergolog. Urmatoarele doze sunt administrate acasa de catre pacient, conform protocolului primit de la medicul alergolog.

Desensibilizarea prin injectii subcutanate se face de catre medicul alergolog, sub supraveghere timp de cel putin 30 minute in cabinetul de alergologie.

Indieferent de tipul imunoterapiei ales, perioada de tratament este de 3 – 5 ani. Rezultatele sunt bune, pacientii alergici dupa o perioada de 6 luni – 1 an de la administrarea vaccinului antialergic, observa imbunatatiri serioase ale starii de sanatate, renuntand la medicatia antialergica.

Cercetatorii straini studiaza o noua metoda de desensibilizare alergica, si anume imunoterapia intraganglionara. In ganglionii limfatici se produc majoritatea celulelor raspunsului imun, respectiv celulele implicate in alergie. Acestia au observat ca prin administrare de vaccin antialergic direct in ganglionii limfatici, o perioada scurta de timp, nivelul anticorpilor pentru alergie (IgE) a scazut semnificativ, ceea ce inseamna o reducere serioasa a simptomelor alergice.

Asteptam mai multe date in acest sens si sper sa fie un succes terapeutic in domeniul alergologiei.

 

10

Related Posts

Comments (10)

Sunt alergic la acarieni si vreau sa incep programul de desensibilizare dar numai cu vaccin injectabil . Am incercat cu himeopate si cu staloral sublingual si fara rezultat.
La dvs. pot să incep acest program?

Da, sigur. Se poate incepe imunoterapia injectabila, dar pentru acarieni initierea se face incepand din primavara. Inainte de initiere va trebui sa veniti la in consult, pt confirmarea alergiei.

Un pret pt imunoterapia injectabila? Per vaccin? Per total?

Pretul difera in functie de producator, va dau un exemplu: pentru initierea imunoterapiei injectabile este de ~ 180 euro (initierea dureaza 6 saptamani). Dozele pt mentinere ajung pt 6 luni, iar costul este de 180 euro/pachet la 6 luni, timp de 3 ani.

Buna ziua,as dori si eu un astfel de tratament pe baza de injectii.Unde va pot gasi?

Buna ziua,
in functie de alergia dvs. va pot spune daca putem initia injectabil sau nu. Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta Contact cabinet alergologie Dr. Ramona Muresan

va rog sa mi spune ti care vaccin pentru desensibilizare este mai eficient pt. polen? deasemenea are garantia vindecarii sau doar a ameliorarii?

Buna ziua, toate formele sunt ok; la imunoterapia injectabila si cea sub forma de tablete exista avantajul ca doza este exacta, pe cand la cea sub forma de picaturi greselile de administrare pot da rezultate mai slabe. Dezavantajul formei injectabile este costul si faptul ca nu se gaseste in Romania. Garantia eficientei 100% nu v-o poate oferi nimeni deoarece fiecare pacient este unic, la fel si raspunsul la o anumita medicatie. Din experienta clinica, pacientii vad rezultate bune inca din primul an de imunoterapie. Pacientii care au urmat acest tratament in urma cu 20-30 ani au prezentat vindecare pe o perioada de 15-20 ani.

Buna ziua!
As vrea sa stiu daca aceasta terapie ar fi potrivita pentru mine, avand o sensibilitate la frig foarte mare, in special in interiorul nasului si care-mi provoaca dureri puternice de cap. Am fost operata de hipertrofie de cornete, dar din pacate problema nu s-a remediat si de cate ori sunt expusa la frig sau aer conditionat, am dureri puternice de cap si zimt in interiorul nasului ca si cum as avea doua cuburi de gheata cand respir aer rece.Am facut nenumarate tratamente prescrise de orl-isti, dar fara rezultate benefice.Am facut deasemnea interventii cu radiofrecventa asupra nervilor trigemeni si tot fara niciun rezultat.Metionez ca am facut teste pentru alergeni, dar nu a iesit pozitiv niciunul, singura mea problema fiind frigul, aerul conditionat si vantul rece.
Va multumesc!

Buna ziua, imunoterapia este indicata persoanelor alergice la alergeni din aer: polenuri, acarieni, mucegaiuri etc. si mai nou si pentru alergeni alimentari.

Leave a comment

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.