Alergia la frig

alergia la frig

Urticaria fizicala

Alergie la frig? da, alergia la frig este o forma de urticarie produsa de expunerea la frig.

Alergia la frig se caracterizeaza de obicei prin leziuni localizate frecvent la nivelul pielii, in special zonele expuse la frig. Unele persoane prezinta de asemenea tulburari respiratorii dupa expunerea la frig, care pot fi de la usoare la severe. Cea mai severa forma de alergie la frig, este data de expunerea intregului organism, prin imersia in apa rece, care se poate manifesta cu anafilaxie sau chiar deces.

Cum se manifesta alergia la frig?

Pielea este cel mai adesea afectata de frig, iar pacientii observa aparitia imediata a pruritului la nivelul zonelor expuse. Cel mai frecvent sunt afectate mainile si fata, dar si picioarele. Zona expusa la frig devine rosie si edematiata, observandu-se aparitia unor “blande” sau urticarie. Aceste simptome apar dupa expunerea la frig, in zilele cu vant, la contactul cu obiecte reci, contactul cu apa rece (innot). De asemenea consumul de alimente reci poate cauza edem al buzelor si mai rar al limbii, faringelui, laringelui si dureri abdominale.

Tulburarile respiratorii constau in aparitia secretiilor nazale, persistenta nasului infundat sau chiar respiratie grea si suieratoare (wheezing) dupa contactul cu aerul rece.

Uneori, simptomele aparute in urma expunerii la frig pot fi date de alte probleme de sanatate pe care le are pacientul, fie stiute de el, fie nu. De aceea, este foarte important ca pacientul sa nu ignore simptomele si sa se prezinta la medicul alergolog, pentru a stabili daca alergia la frig este spontana sau este un simptom dat de alta afectiune, tratamentul difera astfel in functie de cauza.

Ce este de facut?

Prezenta simptomelor, fie cutanate, fie respiratorii asociate cu expunerea la frig, trebuie sa ghideze pacientul catre medicul alergolog. Diagnosticul de alergie la frig se confirma printr-un test simplu – testul cubului de gheata. Acest test care consta in aplicarea pe antebratul pacientului a unui cub de gheata timp de 4 minute, apoi dupa 10 minute se interpreteaza rezultatul. In functie de istoricul bolii si de prezenta altor simptome sau semne clinice se indica si alte investigatii, cu scopul depistarii unei alte cauze de alergie la frig.

Prognosticul si severitatea urticariei la frig variaza considerabil. Ocazional, simptomele se remit spontan in cateva luni, dar la unele persoane pot persista multi ani.

Prevenirea alergiei la frig

Evitarea pe cat posibil a contactului cu frigul, cu obiecte reci, evitarea innotului in apa rece sau a consumului de alimente reci este prima masura care trebuie luata. Persoanele cu urticarie la frig vor purta haine adecvate anotimpului rece, protejandu-si zonele expuse la aerul rece. Administrarea preventiva a medicatiei antialergice inainte de expunerea la frig este o alta masura ce poate opri aparitia simptomelor alergice.

De asemenea, persoanele care prezinta simptome respiratorii ca nas infundat sau secretii nazale abundente dupa expunere la frig necesita medicatie locala atat decongestionanta cat si antialergica. Wheezingul trebuie investigat mai atent de catre medicul alergolog, putand fi o hipersensibilitate bronsica sau un astm bronsic acutizat de expunerea la aerul rece. Tratamentul medicamentos se initiaza de catre medicul alergolog  si difera in functie de cauza si severitatea alergiei.

Sfatul medicului: Nu ignorati simptomele alergiei la frig, deoarece pot fi tratate cu medicatie adecvata si mai grav, pot ascunde alte afectiuni medicale de care poate nu stiati!

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Bună ziua, Ma confrunt și eu cu “urticaria la rece” de câteva luni! Cum pot întra în legătură cu dvs? Pentru ajutor!

Bună ziua, va puteți programa pe site: http://www.alergologultau.ro la secțiunea programare consult. O zi buna!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.