Parazitii intestinali, popular “viermisorii”

paraziti intestinali

Parazitoza intestinala este o afectiune frecvent intalnita la copii, cunoscuta sub numele de viermisori, dar poate aparea si la adulti, chiar si la varstnici. Parazitii intestinali sau viermisorii se transmit de obicei prin contactul cu materii fecale contaminate (de exemplu din solul contaminat, alimente sau apa contaminate, contactul cu animale de casa infectate, etc). Frecvent implicati in parazitoza intestinala sunt: giardia, oxiurii si ascarizii, iar tenia, toxocara, toxoplasma, etc. cu o incidenta mai mica.

Ce simptome dau viermisorii?

Viermisorii se manifesta printr-o stare de oboseala, lipsa de energie, scaderea poftei de mancare, uneori cu scadere in greutate si inaltime (in cazul copiilor cu paraziti intestinali de mult timp si netratati). Frecvent copiii acuza dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, balonari, iar parintii si medicul observa o paloare tegumentara, somn agitat, prurit anal (mancarimi intense) in cazul oxiurilor. De asemenea, in contextul unei parazitoze intestinale pot sa apara si leziuni de urticarie, localizate frecvent la nivelul picioarelor, dar si in alte parti ale corpului, insotite de prurit.

Cum aflu daca am paraziti intestinali?

Prezenta simptomelor descrise mai sus, trebuie sa ne determine sa efectuam o vizita medicala si un examen coproparazitologic. Este nevoie de 3 examene coproparazitologice, repetate la un interval de 5-7 zile, cu recoltarea probei din mai multe locuri ale scaunului.

Oxiuroza manifestata prin prurit anal si perianal se determina prin efectuarea amprentei anale pe o banda adeziva urmata de examenul microscopic.

Parazitii intestinali care nu se elimina in scaun (toxoplasmoza, trichinela, toxocara) se vor determina prin efectuarea unor analize de sange (antigene sau anticorpi specifici parazitari).

Pentru a putea spune ca nu mai aveti paraziti intestinali, este nevoie de efectuarea a minim 3 examinari consecutive cu rezultat negativ al scaunului, la interval de 5-7 zile intre probe. Repetarea examenului coproparazitologic este necesara deoarece, exista un timp de latenta intre momentul infectarii si momentul in care parazitul incepe sa elimine oua sau chisturi si deoarece eliminarea parazitului in materii fecale este inconstanta.

paraziti intestinali

Masuri de prevenire si combatere a parazitozelor intestinale

Spalarea mainilor si taierea regulata a unghiilor, spalarea fructelor si legumelor inainte de consumare,  spalarea si dezinfectia regulata a toaletelor,  pastrarea si prepararea alimentelor in conditii de stricta igiena. Spalarea prin fierbere a lenjerie de pat si de corp a persoanelor infectate.  Animalele de companie trebuie sa fie vaccinate si deparazitate conform indicatiilor medicului veterinar.

Tratamentul parazitozelor intestinale este medicamentos si consta in distrugerea si eliminarea parazitului, eliminarea din organism a toxinelor rezultate in urma activitatii parazitului si refacerea tractului intestinal. Medicatia se administreaza doar cu recomandarea medicului pentru a preveni o intoxicatie hepatica medicamentoasa.

Consumul de lichide si fibre ajuta la eliminarea parazitilor; probioticele ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos, iar vitamina C si Zincul refac sistemul imun.

0

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu