Parazitii intestinali, popular “viermisorii”

paraziti intestinali

Parazitoza intestinala este o afectiune frecvent intalnita la copii, cunoscuta sub numele de viermisori, dar poate aparea si la adulti, chiar si la varstnici. Parazitii intestinali sau viermisorii se transmit de obicei prin contactul cu materii fecale contaminate (de exemplu din solul contaminat, alimente sau apa contaminate, contactul cu animale de casa infectate, etc). Frecvent implicati in parazitoza intestinala sunt: giardia, oxiurii si ascarizii, iar tenia, toxocara, toxoplasma, etc. cu o incidenta mai mica.

Ce simptome dau viermisorii?

Viermisorii se manifesta printr-o stare de oboseala, lipsa de energie, scaderea poftei de mancare, uneori cu scadere in greutate si inaltime (in cazul copiilor cu paraziti intestinali de mult timp si netratati). Frecvent copiii acuza dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, balonari, iar parintii si medicul observa o paloare tegumentara, somn agitat, prurit anal (mancarimi intense) in cazul oxiurilor. De asemenea, in contextul unei parazitoze intestinale pot sa apara si leziuni de urticarie, localizate frecvent la nivelul picioarelor, dar si in alte parti ale corpului, insotite de prurit.

Cum aflu daca am paraziti intestinali?

Prezenta simptomelor descrise mai sus, trebuie sa ne determine sa efectuam o vizita medicala si un examen coproparazitologic. Este nevoie de 3 examene coproparazitologice, repetate la un interval de 5-7 zile, cu recoltarea probei din mai multe locuri ale scaunului.

Oxiuroza manifestata prin prurit anal si perianal se determina prin efectuarea amprentei anale pe o banda adeziva urmata de examenul microscopic.

Parazitii intestinali care nu se elimina in scaun (toxoplasmoza, trichinela, toxocara) se vor determina prin efectuarea unor analize de sange (antigene sau anticorpi specifici parazitari).

Pentru a putea spune ca nu mai aveti paraziti intestinali, este nevoie de efectuarea a minim 3 examinari consecutive cu rezultat negativ al scaunului, la interval de 5-7 zile intre probe. Repetarea examenului coproparazitologic este necesara deoarece, exista un timp de latenta intre momentul infectarii si momentul in care parazitul incepe sa elimine oua sau chisturi si deoarece eliminarea parazitului in materii fecale este inconstanta.

paraziti intestinali

Masuri de prevenire si combatere a parazitozelor intestinale

Spalarea mainilor si taierea regulata a unghiilor, spalarea fructelor si legumelor inainte de consumare,  spalarea si dezinfectia regulata a toaletelor,  pastrarea si prepararea alimentelor in conditii de stricta igiena. Spalarea prin fierbere a lenjerie de pat si de corp a persoanelor infectate.  Animalele de companie trebuie sa fie vaccinate si deparazitate conform indicatiilor medicului veterinar.

Tratamentul parazitozelor intestinale este medicamentos si consta in distrugerea si eliminarea parazitului, eliminarea din organism a toxinelor rezultate in urma activitatii parazitului si refacerea tractului intestinal. Medicatia se administreaza doar cu recomandarea medicului pentru a preveni o intoxicatie hepatica medicamentoasa.

Consumul de lichide si fibre ajuta la eliminarea parazitilor; probioticele ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos, iar vitamina C si Zincul refac sistemul imun.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Doamna doctor vreau o programare online la Dvs am probleme cu băiețelul de mic cu burtica are 12 ani jum a fost descoperit in urma testelor ltt cu alergie sau intoleranta ca nu mai știu ce o fi la câte am făcut la grâu secara mar am scos grâul și am dat fără gluten a fost groaznic avea și 7 scaune am băgat grâul și face un scaun pe zi sau la doua zile la test Alex curat panel alergen curat patch curat prick curat panel alergen curat intolerante genetice la gluten fructoza celikey curat doar lactoza secundar heterozigot am încercat gluten Digest a făcut diaree de moment suntem pe kreon de 1000 de trei ori pe zi biosun și Lglutamina pt ca avem zonulin 290 și calprotectin 100 am făcut și colonoscopie endoscopie totul ok mai puțin la histopatologic apar niște modificări minore și microhemaoragii dar in Octombrie am avut și clostridium sunt multe de spus suntem din bucuresti ne chinuim de peste un an sa aflam ce este acum ne căutam de paraziți la toxocara a fost negativ dar au ieșit reacții fals pozitive cu alți helmiti și deja acum investigăm și paraziții eu vreau sa știu cum fac pt o programare online la Dvs poate ne elucidate cazul pt ca efectiv eu nu știu ce are copilul și este pe regim strict de 6 luni ca pt enterocolita fără cruditati lactate cartof fără zahăr este groaznic pt noi ca părinți dar pt el săracul copil a făcut in acest an analize peste analize și la gastro nea aruncat colon iritabil și o ușoară gastrita ft greu un singur medic nea dat alte analize ex ltt care a arătat ceva și acum când am văzut ca nea recomandat pt viermi am zis sa facem și analize sa vedem ce o fi având in vedere ca a avut acum 8 ani blactocysyis homini dar a luat tratament doar el nu și noi aștept sa imi spuneți cum ma programez online la Dvs multumesc poate ma ajutați și ne elucidati și noua cazul este ft greu pt noi nu mai înțeleg la patch curat și la ltt grâu secara ft ciudat ???

Buna ziua, da, sigur cu mare drag va ajut. Intrati pe site: http://www.alergologultau.ro si accesati sectiune programeaza consult, alegeti data si ora, apoi selectati consult online https://www.alergologultau.ro/programare-consult/
Astept sa discutam mai in detaliu.

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.