Alergia sau iritatia fetei datorate mastii de protectie, pot fi prevenite
Pandemia de coronavirus ne-a fortat sa purtam mai mult decat ne-am dori masca de protectie, deoarece este o masura eficienta de a opri transmiterea infectiei. Masca de protectie functioneaza ca un scut impotriva infectiilor, dar si impotriva factorilor agresivi sau iritanti de la locul de munca.
Cu alte cuvinte, fie ca ne protejam de coronavirus sau alte infectii, fie ca este necesar sa folosim echipament de protectie la locul de munca, trebuie sa purtam masca de protectie. Unele persoane pot dezvolta iritatii la nivelul fetei dupa purtarea prelungita a mastii de protectie.
Cum se manifesta alergia la componente din masca de protectie?
Dermatita de contact alergica, este o forma de alergie tardiva, care apare de regula la 48 – 72 de ore de la contactul cu alergenul. Dermatita de contact se manifesta prin inrosire a fetei, mancarime locala, vezicule, la contactul cu alergenii. Alergenii care pot fi continuti de catre mastile de protectie pot fi cauzatori de dermatita de contact si acesti sunt:
- latexul – elasticul mastii de protectie, care se prinde in spatele urechilor
- N isopropil Nphenil parafenilendiamina folosit la vulcanizarea cauciucului din elasticul mastilor de protectie
- metalele folosite la fixarea mastii de nas (Nichel, Cobalt) pot da simptome de dermatita de contact. Desi nu vin in contact direct cu pielea, transpiratia si umiditatea excesiva pot favoriza transferul ionilor de metal la nivelul pielii.
- adezivi (metildibromoglutaronitril) folositi pendtru fixarea straturilor de material
- formaldehide, un conservant folosit la producere de plastice, rasini, etc gasit in mastile N95
Alte forme de iritare a fetei datorita mastii de protectie
Dermatita de contact iritativa se manifesta prin senzatie de intepatura, arsura si inrosire a zonelor care vin in contact cu masca. De regula este intalnita la persoanele care au teren alergic, dermatita alergica sau ten sensibil.
Eruptia acneiforma – umiditatea excesiva aparuta in urma purtarii prelungite a mastii de protectie precum si frecarea materialului mastii de ten poate duce la aparitia acneei. Consultati medicul dermatolog daca ati dezvoltat acnee dupa purtarea excesiva a mastii de protectie.
Persoanele care prezinta astfel de reactii alergice, iritative sau acneiforme dupa purtarea mastii de protectie, trebuie sa consulte medicul alergolog si dermatolog pentru a primi indicatii si tratament de specialitate. Masca de protectie trebuie folosita pentru a ne proteja, indiferent ca vorbim de infectii sau factori iritanti.Medicul te va sfatui ce trebuie sa faci pentru a trata si preveni astfel de reactii.
Cateva sfaturi pentru a reduce si preveni aparitia alergiilor sau iritatiilor fetei
Efectuarea de pauze repetate in zone care sa nu va expuna riscului de infectie sau de agresiune la locul de munca, poate fi o masura de reducere a umiditatii la nivelul fetei si de prevenire a acneei.
Spalarea frecventa a fetei si folosirea unei creme care sa hidrateze pielea daca este uscata.
Purtarea mastilor care nu contin elastic, este indicata persoanelor care sunt alergice la latex sau acceleratori de vulcanizare a cauciucului.
Mastile din materiale textile, fara elastic si fara adezivi sau alte substante vin in ajutorul acestor persoane.
Reactiile alergice sau iritative date de purtarea mastii de protectie, pot fi prevenite si tratate de catre medic. Acest lucru nu inseamna ca nu mai putem purta masca, ci trebuie gasita varianta optima, care sa nu aiba componente iritative sau alergice.
Foarte explicită descrie ,pe înțelesul tuturora.
Va multumesc!