Dishidroza palmelor si talpilor la copii

dishidroza

Ce este dishidroza?

Dishidroza sau pomfolix, este o afectiune inflamatorie, care se manifesta prin aparitia unor vezicule grupate, la nivelul mainilor, degetelor si talpilor. Aceste vezicule creeaza o mancarime intensa, care duce la spargerea lor. Astfel apar rani, care dor. Copilul merge si se incalta cu dificultate, datorita leziunilor talpii.

Aceasta afectiune, apare atat la copii cat si la adulti. Cauzele ei nu sunt pe deplin cunoscute, dar au fost observati  cativa factori favorizanti: infectii, alergii, parazitoze.

Consult alergologic

Copiii, dar si adultii cu dishidroza trebuie evaluati, pentru a stabili cauza. Evaluarea alergologica este importanta pentru a confirma sau exclude o alergie, atat imediata, cat mai ales tardiva. Medicul alergolog efectueaza testare cutanata pricktest, pentru a stabili o alergie la alergeni din mediul extern (respiratori si alimentari). Alergenii testati vor fi inclusi in functie de anamneza. Testarea patch consta in aplicare unor plasturi cu substante, ingrediente din cosmetice, detergenti, materiale textile, coloranti, conservanti, etc. Mai jos vreau sa va prezint un caz, un baietel vazut de mine, cu episoade repetate de dishidroza.

cosmetice hipoalergice

Caz clinic, copil cu dishidroza palmara si plantara:

Un baietel in varsta de 4 ani, cunoscut cu dermatita alergica de bebelus, de aproximativ 2 ani are episoade repetate de dishidroza, atat la nivelul palmelor, cat si la nivelul talpilor. Apar vezicule mici care ii produc mancarime si disconfort. Se scarpina intens si astfel apar rani dureroase. Fara antecedente alergice familiale sau personale.

Testarea cutanata pricktest a iesit negativa, testandu-se atat alimente, banuite de mama ca fiind factori declansatori, cat si alergeni respiratori (in special pereni).

Testarea cutanata patch, a iesit intens pozitiva pentru alergia intarziata la metale, parabeni, lanolina, balsam peru.

Acest copilas va trebui sa evite produsele cosmetice, detergentii, textile care contin alergenii de contact mentionati mai sus. Parintii trebuie sa citeasca ingredientele produselor cu atentie, inainte de cumparare.

Tratamentul dishidrozei

  1. Evitarea contactului cu alergenii, indiferent ca sunt alimente sau alergeni de contact (metale, parabeni, etc). Medicul iti va da o lista cu produsele care trebuie evitate si la care trebuie citita cu atentie eticheta cu ingrediente.
  2. Tratament simptomatic: in functie de severitate, local se aplica creme cu cortizon, creme emoliente, antialergic la nevoie.
Nu uitati, dishidroza palmelor si talpilor poate fi cauzata si de alergeni, de aceea este justificat consultul alergologic.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Buna seara,am o fetiță de 6 ani jumate și se scarpină in talpa și între degete la mâini și palmile.mancarimile sunt mai frecvente pe timpul nopții.puteti să îmi spuneți care ar fi cauza sau ce medic sa mai consult??

Buna ziua, este necesar consult alergologic. In functie de simptome se indica analize pentru a gasi cauza. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.