Vaccinul anti COVID si reactiile alergice

alergii vaccin covid

Infectia cu SARS COV2 declansata in 2019, care a dus la o pandemie ce ne-a schimbat viata, are in sfarsit un adversar – vaccinul anti COVID. Campania de vaccinare anti coronavirus a fost initiata in UK in urma cu cateva zile. Doua persoane, fiind si cadre medicale, au dezvoltat reactii adverse similare cu reactia anafilactica, post administrare a primei doze de vaccin anti coronavirus. Din datele existente, cele doua persoane care au dezvoltat reactiile alergice post vaccinare, au mai prezentat si in trecut reactii alergice, anafilactice, fiind purtatoare de Epipen cu adrenalina.

Persoanele cu alergii, pot face sau nu vaccinul anti COVID?

Dupa aceste reactii anafilactice, toata lumea se intreaba daca vaccinul este sigur sau nu, daca vom dezvolta reactii alergice dupa vaccinare sau nu. Raspunsul la aceste intrebari nu este pe deplin cunoscut. Din studiile efectuate pe 44000 de pacienti, vaccinul este safe, nu a dat reactii alergice, dar pacientii inrolati in studiu, nu se stiau cu alergii. Intre timp trebuie sa fim prudenti,in ceea ce priveste vaccinarea persoanelor cu alergii severe, anafilactice.

In general persoanele cu alergii severe, anafilactice, purtatoare de Epipen cu adrenalina, au un risc mai mare de a dezvolta reactii alergice, la orice vaccin. De aceea, este nevoie de o anamneza corecta anterior vaccinarii si daca riscul de reactii alergice este ridicat, se sugereaza administrarea fractionata a vaccinului. Vaccinul va fi efectuat de catre persoane specializate in tratarea reactiilor alergice, intr-un mediu sigur pentru pacient.

vaccin covid

Care sunt alergenii din vaccinuri, raspunzatori de reactii alergice?

Vaccinurile dau destul de rar reactii alergice sistemice si extrem de rar reactii anafilactice. Cel mai adesea pot aparea reactii locale, edem si eritem la locul injectarii. Aceste reactii sunt usoare si cedeaza rapid. Unele vaccinuri pot contine anumite substante cu potential alergenic ca:

  • proteine din ou/ embrion de pui – se gasesc in cantitate redusa in vaccinul ROR si antirabic. Persoanele cu alergie severa la ou, pot face aceste vaccinuri dupa testare anterioara. Persoanele cu alergie usoara la ou, pot face fractionat aceste vaccinuri. Vaccinul antigripal contine o cantitate mai mare din aceste proteine si necesita consult alergologic anterior, la persoanele cu alergie la ou.
  • gelatina – de natura bovina sau porcina, se adauga in vaccinuri ca si stabilizator. Se indica anamneza pacientilor inainte de vaccinare. Pacientii vor fi intrebati daca consuma fara reactii alergice alimente care pot contine gelatina, jeleuri, etc.
  • thimerosal, drojdie (saccharomyces cerevisiae), latex, neomicina – persoanele alergice la acesti alergeni necesita evaluare alergologica inainte de vaccinare

Vaccinul anti COVID nu contine proteine de origine animala care sa dea reactii alergice.

Deocamdata discutiile sunt deschise si se verifica siguranta vaccinului pentru pacientii cu alergii. Medicii alergologi, au transmis ca pacientii cu reactii alergice severe  (anafilactice, alergii alimentare sau medicamentoase) sa nu faca vaccinul. Ramane sa vedem ce rezultat va avea verificarea sigurantei vaccinului si voi reveni cu informatii ulterior.

Intre timp, nu uitati, daca aveti istoric alergic si aveti nevoie de vreun vaccin, este indicat un consult alergologic inainte.

Daca aveti istoric de alergii siva este teama de vaccinare, discutati cu medicul alergolog si aflati daca sunteti in siguranta, daca puteti face vaccinul sau nu. Multa sanatate!

Comentarii (12)

Dacă am deficit de DAO și am făcut un șoc anafilactice in 2014,pot face vaccin anticovid?

Buna ziua, deficitul DAO se poate corecta cu medicatie si/sau regim alimentar. Reactia anafilactica a fost cu multi ani in urma, teoretic daca nu ati mai facut anafilaxie din 2014, daca tolerati medicamente, alimente, vacinuri anterioare, puteti face si vaccin anti COVID. Contraindicatia este pentru cei cu alergie cunoascuta la unul din componentele vaccinului si cei cu reactii anafilactice repetate. Oricum este bine de informat echipa de vaccinare cu privire la reactiile dvs alergice. Multa sanatate!

Buna seara , splenectomie /nu am splina / si alergie la ambrozie si fructe de mare , creveti, sunt riscuri la vaccinare ? sa folosesc epipen inainte de vaccin sau doar sa am cu mine un epipen in caz de nevoie?!
A trebuit sa iau prednisone de urgenta dupa ce am consumat creveti , cativa ani in urma, intr cat incepuse o urticarie urata .
Multumesc

Buna ziua, contraindicatiile absolute ale vaccinarii sunt reactiile alergice la componentele vaccinului. In niciun caz nu trebuie sa va administrati preventiv adrenalina (Nu folositi preventiv EPIPEN). Il puteti lua cu dvs si discutati cu medicii coordonatori ai vaccinarii despre afectiunile dvs. Multa sanatate!

Buna ziua,

sunt pacientii cu intoleranta la histamina mai predispusi la reactii severe covid?
pot face vaccinul anti covid daca am deficit DAO?

multumesc
daria

Buna ziua, nu exista date cu privire la acest aspect, cred ca ar trebui discutat cu medicul alergolog care va trateaza, pentru a evalua cat de severe au fost reactiile alergice. In general, contraindicatiile absolute ale vaccinarii sunt alergii la componentele vaccinului. Multa sanatate!

Buna seara. Sunt alergica la ou ( cu 3 socuri anafilactice dupa ingerarea unor alimente care contineau ou) , diclofenac pastile ( nu si la unguentul cu diclofenac) si la aspirina tamponata. Pot face vaccinul anti- covid?

Buna ziua, este foarte important de stiut daca cele trei episoade au fost in prezent sau in antecedente? Vaccinul antiCovid19 nu contine ou sau embrioni, nu se contraindica la pacientii cu alergie la ou. Contraindicatia absoluta a vaccinarii Covid 19 este alergie la vreun component din vaccin. Discutati cu comisia de vaccinare, aceste aspecte legate de reactiile dvs alergice. Cel mai probabil veti avea un timp de monitorizare mai mare postvaccinare. Multa sanatate!

Buna ziua, D-na Doctor,
Am facut in 2018 o alergie la un spray colorant pentru par (pete rosii pe fata si gat si buze umflate).Mi s-a administrat hidrocortizon hemisuccinat in urgenta.Nu stiu daca a fost soc anafilactic dar banuiesc ca da. Nu am voie sa folosesc adrenalina din cauza unor probleme cu inima,( bloc de ramura stang dependent de frecventa cardiaca, HTA, aritmie).Iau tratament cu corlentor si betablocant.
Credeti ca as putea face vaccinul anti COVID in siguranta? Nu stiu daca exista alte antihistaminice care s-ar putea administra pentru cei care au interzisa adrenalina.
Va multumesc foarte mult pentru informatiile pe care le oferiti celor in nevoie! Multa sanatate!

Buna ziua, ati facut o reactie alergica locala, nu este anafilaxie din cele descrise de dvs. Este contraindicata vaccinarea la pacientii cu reactii alergice la componente ale vaccinului sau reactii severe anafilactice. Multa sanatate!

Buna ziua.
Tatal meu, in varsta de 66 ani, a avut 2 reactii alergice ce au necesitat asistenta medicala(s-a ‘umflat’) de la aspirina cu multi ani in urma. In prezent, ia tratament cu aspenter si nu are nicio problema.
In aceasta situatie, este riscant sa se vaccineze anti-COVID?
Multumesc.

Buna ziua, daca nu are alergie la componente ale vaccinului, nu are risc mai mare decat oricare alta persoana, fara alergii. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.