Alergia la materiale dentare

alergia de contact la materiale dentare

Problemele dentare sunt frecvent intalnite indiferent de varsta, atat la copii cat si la adulti si varstnici. Alergia la materiale dentare se intalneste adesea la adulti si varstnici. Industria dentara este din ce in ce mai performanta, iar materialele dentare au o diversitate mare. Din acest motiv trebuie sa recunoastem o alergie la unul dintre materialele dentare si sa o ghidam mai departe catre medicul alergolog.

Alergia la materiale dentare poate aparea deopotriva atat la pacienti cat si la personalul medical, care lucreaza cu aceste materiale.

Ce este alergia la materiale dentare?

Alergia este o reactie de hipersensibilitate mediata atat prin anticorpi de tipul IgE cat si prin raspuns celular. Practic, persoanele care dezvolta alergie la materiale dentare pot prezenta frecvent, doua tipuri de reactii:

  • reactii imediate: stranut repetat, mancarime de nas, urticarie sau angioedem local, simptome ce apar in cateva minute pana la o ora
  • reactii tardive: apar la 48 de ore de la contactul cu materialul dentar si se manifesta prin inrosire, edem si ulceratie la locul de contact

Ce materiale dentare pot da alergie?

Materialele dentare care dau frecvent alergie, in special tipul 2, reactii tardive sunt: metalele (nichel, crom, titanium, etc), metacrilatii, latex, adezivii, materialele folosite la sigilarea de canale si obturatii cazuri rare.

Alergia la metale (nichel, crom)

Lucrarile dentare contin adesea metale, care pot da sensibilizare la unele persoane. De regula alergiala metalele dentare se manifesta tardiv la ~ 48 ore. Local, dupa contactul cu metalele din lucrarile dentare apare inrosire, edem, senzatie de arsura si prurit precum si ulceratie. De multe ori poate aparea cheilita, fisura in coltul gurii. Simptomele cedeaza dupa indepartarea alergenului, in acest caz a metalului. Lucrarea dentara sa va modifica folosindu-se materiale din otel inoxidabil sau aliaj de titan-molibden.

Alergia la latex

Se poate manifesta atat prin reactii imediate, urticarie, angioedem, simptome respiratorii (stranut, nas infundat, respiratie grea), cat si prin reactii tardive de stomatita, gingivita sau cheilita alergica. Este frecvent intalnita la persoanele cu spina bifida si la cele alergice cu sindromul latex-fructe (kiwi), personalul medical.

Alergia la metacrilati

Se poate manifesta atat ca reactie imediata, in special alergie respiratorie cat si ca reactie tardiva cu inrosire, edem si senzatie de arsura si prurit la locul de contact.

Alergia la adezivi si alte materiale dentare

Adezivii si alte materiale dentare (materiale de obturatie si sigilare canale) dau mai putin frecvent reactii alergice.

Ce facem cand avem gingiile inflamate dupa o lucrare dentara?

Inflamatia orala, la nivelul gingiile, la locul de contact cu lucrarea dentara, trebuie sa fie un semnal de alarma ca ceva nu este ok. Discuta cu medicul dentist despre afectiunea gingivala si consulta imediat medicul alergolog.

Diagnosticul de alergie la materiale dentare se stabileste de catre medicul alergolog. In functie de tipul de reactie alergica se realizeaza analize de sange si testare cutanata prick sau patch.

Testarea prick determina alergia imediata, in special la latex. Consta in aplicarea unor picaturi pe antebrat care sunt apoi intepate discret cu o lanteta. Se asteapta 15 minute si se citeste rezultatul.

Testarea patch se foloseste pentru a diagnostica alergia tardiva la materiale dentare. Se aplica plasturi cu materiale dentare care dupa 48 de ore se indeparteaza. Rezultatul se citeste la 48 de ore, 72, 96 si 7 zile in unele cazuri.

Indiferent de tipul reactiei alergice, evitarea contactului cu alergenul este prima masura si singura care duce la stoparea reactiei alergice. Tratamentul local si cu antialergice este o masura adjuvanta pentru a trata mai rapid reactia alergica.

Consulta medicul alergolog daca dupa o lucrare dentara prezinti semne de inrosire, umflare si mancarime a locului de contact.

Lasa un comentariu

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.