Sindromul polen – fructe / legume

alergie fructe si legume crude

Alergia la polen este frecvent intalnita atat la copii cat si la adulti. De primavara si pana toamna tarziu, polenurile sunt prezente in aer. In perioada de primavara martie – mai polenurile de pomi timpurii sunt in cantitate mare in aer, vara in perioada mai – iulie se gasesc polenurile de cereale si graminee, iar toamna, in august – octombrie polenurile de buruieni dau mari batai de cap alergicilor. Unele persoane dezvolta si alergie la fructe si legume crude, avand asa numitul sindrom polen – fructe / legume.

Care este explicatia acestei asocieri alergenice?

Alergia la polenuri se manifesta de regula ca o rinita alergica sau rinoconjunctivita alergica. Uneori pot aparea si simptome alergice locale la nivelul gurii, date de consumul unor fructe si legume crude. Aceste alergii la fructe si legume se datoreaza unor asemanari intre proteinele din polenuri si alimente. De regula, alergia se manifesta local la nivelul gurii, perioral si rareori sistemic. Simptomele sunt mancarime palatina, inrosire in jurul gurii, edeme la nivelul buzelor, limbii.

In general fructele si legumele crude dau aceste simptome, ele putand fi tolerate sub forma de preparate termice. Polenurile de pomi timpurii se aseamana cu mere, piersici, cirese, caise, etc. Polenul de cereale si graminee se asociaza cu alergii la rosii, citrice, etc. Polenul de buruieni se asociaza cu alergia la castraveti, pepene, lubenita, etc.

rinita_alergica_copii
alergie fructe

Ce trebuie sa fac daca am simptome de alergie?

Prezenta simptomelor de alergie necesita evaluare alergologica. Testarea cutanata alergologica la alergenii din aer poate confirma alergia in 15-20 minute. Nu este dureroasa si ofera cu rapiditate confirmarea alergiei. Testarea cutanata consta in aplicarea unor picaturi de alergeni diferiti la nivelul antebratelor, care apoi se inteapa discret cu o lanteta. In 15 minute zona care se inroseste si prezinta mancarime semnifica alergie.

Persoanele care prezinta simptome de alergie la fructe si legume crude, trebuie sa evite alimentele sub forma cruda. Sun tolerate alimentele preparate termic sau gatite.

Alergiile la polenuri au inceput. Daca observi ca unele fructe sau legume crude iti dau simptome de alergie consulta medicul alergolog.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.