Tusea persistenta la copii

tusea seaca la copii

In sezonul rece si nu numai, ne confruntam foarte des cu tuse persistenta la copii. Intrarea in colectivitate, vremea rece, virozele sunt factori care pot declansa si intretine simptome respiratorii precum tusea. Tusea prelungita, care nu cedeaza cu siropurile obisnuite care se administreaza pentru tuse, necesita si evaluare alergologica.

De multe ori, parintii se adreseaza medicului alergolog cu copii care tusesc de multa vreme. Tusea persistenta poate fi reziduala unei viroze respiratorii si poate persista chiar si pana la 4-6 saptamani.

Tusea seaca persistenta, care asociaza si nas infundat persistent, secretii nazale apoase, mancarimi de nas se poate datora unei alergii respiratorii, la alergenii respiratori (polenuri, mucegaiuri, acarieniidin praful de casa, epitelii de animale). Acarienii din praful de casa se asociaza frecvent cu tuse seaca persistenta, dar si mucegaiurile precum alternaria. Nu este de neglijat nici alergia la animalele de companie, cele mai comune, cainele si pisica, care se pot manifesta cu tuse.

Polipoza nazala, rinosinuzita se pot asocia cu tuse persistenta, care se datoreaza secretiilor postnazale care irita gatul. Polipii intranazali blocheaza nasul si implicit respiratia. Copilul respira pe gura, are nasul infundat si voce nazonata. Sinuzita se manifesta cu dureri de cap, secretii in spatele nasului care irita gatul si produc tuse.

Tusea seaca care predomina seara si/sau dimineata, care poate fi accentuata de vremea rece, efort, emotii (ras), etc care poate asocia sau nu respiratie grea si suieratoare se poate datora unei hiperreactivitati bronsice, astm bronsic, bronsite sau bronsiolite.

Atunci cand copilul tuseste persistent este important sa va adresati medicului de familie, care dupa examinarea copilului, va indica consultul alergologic, pneumologic sau orl.

Va doresc multa sanatate si sa treceti cu bine peste virozele din acest sezon rece.

Dr. Ramona Muresan

Copilul tau tuseste de multa vreme? Consulta medicul alergolog, poate fi vorba despre o alergie.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Bună ziua, am o fetiță de 5 ani tușește doar dimineata foarte tare timp de 20 minunate. A avut o viroza acum 6 săptămâni. I-am dat tot felul de siropuri la recomandarea pediatrului dar tusea de dimineață nu dispare. Mulțumesc

Buna ziua, mergeti la un consult alergologic poate fi alergica la ceva din aer, probabil praful de casa. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.