Alergia la vopseaua de par

Alergia la vopseaua de par - dr Ramona Muresan 1200

Vopsirea parului este frecvent folosita, atat din necesitate, cat si din dorinta de a schimba ceva. Oricare ar fi motivul pentru care se alege vopsirea parului, aceasta ar trebui sa fie lipsita de riscuri. In ultimul timp, este in crestere numarul femeilor care dezvolta reactii alergice dupa vopsirea parului. Unele reactii sunt usoare, altele sunt severe. Uneori, la inceput reactiile alergice sunt usoare, urmand ca mai apoi sa se agraveze.

Care sunt simptomele alergice care pot aparea dupa vopsirea parului?

Simptomele pot fi usoare ca, mancarime la nivelul scalpului sau senzatie de arsura, inrosire sau reactii alergice mai severe care pot merge si pana la anafilaxie, umflare la fata / ochi, urticarie pe tot corpul, senzatie de caldura interioara, scadere tensionala, respiratie grea. In cazul reactiilor alergice este necesara evaluare alergologica, atat pentru a trata reactia alergica, cat si pentru consiliere ulterioara.

Ce este de facut, atunci cand faci alergie la vospeaua de par?

Daca dupa vopsirea parului, pielea capului se inroseste, aveti senzatie de arsura sau mancarimi, este necesar ca imediat sa spalati zona, pentru a mai diminua din potenta vopselei si puteti lua un antialergic. Daca aveti umflaturi ale fetei, eruptii pe piele este necesara evaluare alergologica. Reactiile alergice pot fi usoare, manifestate cu discrete mancarimi sau severe cu respiratie grea si angioedem, cand este necesara prezentarea de urgenta la medic.

Care sunt ingredientele care dau frecvent alergia la vopseaua de par?

  1. PPD – paraphenilendiamina, este cel mai cunoscut alergen din vopseaua de par si din produsele de hair-style. Acesta este si cel mai potent alergen. Poate da initial, forme usoare de alergie, urmand de cele mai multe ori, ca la aplicarile ulterioare, reactiile sa fie severe, cu respiratie grea si angioedem.
  2. PTD – paratoluendiamina este un ingredient alergenic, care da reactii alergica mai usoare decat PPD
  3. Amoniacul este un ingredient care irita pielea si mucoasele, putand da si reactii respiratorii
  4. Parabenii
  5. Colorantii , etc

Cum se gaseste alergenul cauzator?

Testarea patch, cu plasturi, este testul care se efectueaza pentru a gasi ingredientul cauzator al reactiilor alergice. Plasturii se mentin 48 de ore, apoi se desprind si se citeste rezultatul al 48, 72, 96 de ore. Nu exista un tratament care sa vindece alergia la aceste substante, ca si in cazul alergenilor respiratori. Este necesara evitarea contactului cu alergenii.

Este important sa consultati medicul alergolog dupa astfel de reactii alergice la produsele hair style pentru:

  • a cunoaste care este alergenul, pentru a putea fi evitat pe viitor atat din produsele de hair-style cat si din alte surse
  • a primi indicatii de produse hipoalergenice, cu adevarat
  • a primi tratamentul adecvat
Vopseaua de par poate da reactii alergice care variaza de la usoare la amenintatoare de viata. Consulta medicul alergolog si testeaza-te pentru a afla ingredientul alergenic.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.